Talon osto Espanjassa

Kun talo oli löytynyt alkoikin sitten kolmen kuukauden maanis-depressiivinen hermoja riistävä aika. Ensin aletaan tutkimaan papereita. Tähän hommaan on oikeasti otettava apua eli lakimies tai gestoria (asiainhoitaja). Joku kuka on 100 % puolellasi. Välittäjillä on tavoite viedä kauppa nopeasti loppuun. Itselläni ei ollut tähän palkattua henkilöä auttamaan, mutta ystäväpiirissäni sattuu olemaan tosiaan tietotaitoa ja vielä asiaan perehtynyt lakinaisystävä. En lähtisi ostamaan taloa täältä ilman lakimiestä. Edellinen omistaja oli ensi näkemältä sellainen bs-puhuja ja laiska p.., jonka näki jo pitkälle. Niin epäluotettavan oloinen kaveri. Tapasin hänet kerran ennen kauppoja, kun kävimme läpi lisenssiasiaa ja sovimme lopullisesta hinnasta yhdessä kahviossa. Kaikkia sertifikaatteja talosta ei ollut, joten sen takia jouduttiin vääntämään aikamme rahasta ja papereiden kaivamisesta esiin. Talon kaikki rakennelmat oli kuitenkin rekisteröity eli sinänsä ei haitannut. Loput sertifikaateista pystyn hankkimaan itse jossain vaiheessa. Pyysimme vielä “nota simplen” (mikä lie ote suomeksi, tästä näkee mm. kiinnitykset) lisäksi kunnalta yhden sertifikaatin maksamalla 80 €, jotta näemme, että talossa ole mitään sakkoja esim. rakennetusta varastosta. Ei onneksi ollut. Kaikkea nota simplekään ei näytä eli pitää ostata pyytää oikea paperi.

Tässä meni tosiaan aikaa. Ja samalla sitten säädin asuntolainaa, mikä sekään ei ole helppo homma. Ensin koko prosessin alussa olin pyytänyt omalta pankiltani selvitystä, miten paljon voisin lainaa saada. Hän laski lainatarjouksen tuosta vaan 80 % lainalla katsoen tulojani ja omaisuuttani. Sitten kun talo oli selvillä ja aloin pyytämään oikeasti lainaa, selvisikin, että ko. pankki voi minulle myötään vain 70 % talon arvosta, koska vuoden 2019 tulot olivat pienemmät.

Notariaatilla paperisodassa

Otin tähän avuksi lainajärjestäjän, joita täällä käytetään. Myös Isossa Britaniassa lainaneuvottelijoiden käyttö taitaa olla aika yleistä, koska sielläkin on ystävä, joka tätä työkseen tekee. Sain suosituksen Mortage Matters Spain -yritykseen, joka alkoi sitten selvittää minulle lainaa. Kauheasti piti lähettää erilaisia selvityksiä ja dokumentteja muutamien vuosien ajalta. Sitten yksi kaunis päivä hän ilmoittaa, että löysi 80 % lainan.

Sitten seuraava vaihe. Asunnon arviointi. Pankki ei anna lainaa täällä tuota 80 % osuutta asunnon myyntihinnasta vaan siitä, minkä hintaiseksi pankki sen arvioi. Arvio tehdään enemmänkin teknisten asioiden perusteella kuin sen, että siinä sattuu olemaan kullasta tehty hana. Tässä myös sijainti ratkaisee Arvio tehtiin ja ensi arvio jäin liian alhaiseksi! Eli eipä sitten kauppoja voida tehdäkään, koska en saisi tarpeeksi lainaa. Ystäväni perhe löysi talon maalta, jonka olisivat halunneet. Arvio oli 100 000 € liian vähän eli talo jäi unelmaksi. Tuollaiset talot onkin vain niille, jolla on käteistä laittaa iso talon hinnasta.

Seuraava vaihe. Vaihda arvioitsija. Kyllä, olemme Espanjassa. Arvio ei jäänyt kovinkaan paljon liian alhaiseksi, mutta minun laskiessani senttejä, oli se minulle liikaa. Tämä arvio onneksi sitten lopulta oli hyvä ja pääsimme eteenpäin. Voi noita valvottuja öitä…

Kun oli selvää, että saan tarpeeksi lainaa, tehtiin arras-sopimus eli sovittiin asunnon kaupasta. Siinä vaiheessa maksoin kaupasta 10 % ja sovimme päivän notariaatille eli kaupan vahvistukseen. Arras-sopimuksessa sovittiin myös muista kauppaan liittyvistä asioista mm. mitä asuntoon jätetään. Tästä sitten alkaa notariaatista riippuen aika, jolloin kerätään kaikki mahdolliset dokumentit kaupanvahvistusta varten.

Yksi vaihe, mikä minun piti käydä etukäteen notariaatilla tekemässä oli lainatesti. Kyllä. Minulla oli notariaatin kanssa tapaaminen, jossa hän kävi läpi lainapaperit ja jouduin vastaamaan non 10 kysymykseen, että varmasti ymmärrän lainan oikein. Lähinnä, että se pitää maksaa takaisin 😀 Allekirjoitin tämän ja päästiin taas eteenpäin. Tähän minut oli valmentanut lainanjärjestäjäni ja olin saanut kysymykset etukäteen.

Se tunne, kun avaimet oli vihdoin kädessä.

Kaupanvahvistus oli 15.12.2021. Siellä kokoonnuimme klo 10. Paikalla oli minä, lakinaisystäväni, välittäjäni, K&W lakimies, pankin lähettämä henkilö, myyjät ja heidän välittäjä. Siinä kirjoitettiin alle papereita, tarkistettiin vielä kerran kaikki. Ihmeteltiin, että onko se viimeinen kiinteistövero maksettu, löytyi kuitti. Pakollinen erergiatodistus oli puutteellinen, sitä mietittiin jonkin aikaan. Pankin lähettämä henkilö ei ollut saanut tietoonsa, että hänellä pitää olla KAIKKI shekit mukana. Tässä vaiheessa kävelin ulos huoneesta ja palasin, kun olivat saaneet asian ratkaistua (ei ollut ns. mun ongelma, ettei pankki ole hoitanut MUN shekkejä paikalle). Onneksi vuonna 2021 tämä onnistui ihan pankkisiirrolla. Ja taas kirjoitettiin lisää papereita. Kun vihdoin parin tunnin kuluttua kaikki oli järjestyksessä, notariaatti käveli paikalle ja käytiin paperit läpi ja lopulta allekirjoitettiin kaupat. Sen jälkeen lasit cavaa ja hyvä lounas. Kaupoista ajoin suoraan talolle katsomaan, miltä mun oma talo näytti.

Lasit kuplivaa kauppojen jälkeen.

One thought on “Talon osto Espanjassa

  1. Huh huh…. Kyllä olet taas ollut varsinaisessa mankelissa. Sisua ja rohkeutta onneksi sinulla riittää ♥️ Ja nyt jo taitoa, kun olet jo monta asuntoa siellä ostanut ja myynytkin. Aikamoinen byrokratia on siellä, jos on meillä täälläkin, kun nyt koottiin papereita koko sivulta perikunnan kiinteistön myyntiin.
    Onnea sinulle uuteen kotiin❣️
    Älä väsytä itseäsi remontissa, vaan aikaa on… Vähitellen voi kunnostaa paikkoja.
    Helmikuun lumiset terveiset Järvenpäästä!❄️ Meillä on täällä lunta kohta puoli metriä, kolaa on saanut käyttää.
    Kuntoilua sekin💪💪
    Terkuin Terttu ja Immo

    Liked by 1 person

Leave a comment