Auton katsastus Espanjassa

Teenpä pitkästä aikaa postauksen ihan vaan hyödyllisestä tiedosta. Miten espanjalainen katsastus eroaa suomalaisesta ja miten homma toimii ainakin täällä Mijaksessa. Katsastus on espanjaksi ITV “Inspección Técnica de Vehículos”.

Katsastusajankohta täytyy muistaa itse tai voi siitä toki tilata tekstiviestimuistuksen, jonka vasta tänä vuonna tajusin tehdä. Ensimmäinen auto oli niin uusi, että sen kanssa kävin katsastuksessa vain kerran. Tämän mulla kaksi vuotta olleen olen nyt katsastuttanut kaksi kertaa. Yli kymmenen vuotiaat autot katsastetaan joka vuosi. Autoni täytti kesäkuussa 10 vuotta, joten hän käy nyt katsastuksessa vuosittain.

Aika varataan internetistä. Auton vihreä paperi (Permiso de Circulación) kannattaa olla lähellä, koska siitä pitää poimia joko tunnistenumero tai rekisteröintipäivä. Normaalisti täällä voi myös mennä jonottamalla asemalle, mutta se voi viedä koko päivän. Volvon ensimmäinen katsastus piti tehdä nopeasti hankkimisen jälkeen eikä aikoja enää ko. kuulle saanut, joten jonotin asemalla 4 tuntia. Tänä vuonna tilanteesta johtuen he ottavat ainoastaan ajanvarauksella olevia autoja sisään.

Ennen kahdeksaa asemalla

Kun olet saanut ajan, pitää katsastuspäivänä olla hyvissä ajoin asemalla. Ensin mennään ilmoittautumaan. Siellä ensin koneelle, johon syötetään auton rekisterinumero josta saa jonotusnumeron kassalle. Siellä näytetään vihreä paperi ja maksetaan katsastus, joka on noin 45€ diesel-henkilöautolta sisältäen pakokaasumittauksen.

Sitten mennään autoon odottamaan, että auton rekisterinumero ilmestyy taululle. Taululle tulee tieto, mihin linjalle mennä katsastukseen. Kun vuoro on, ajetaan linjalle niin, että kaikki turvavyöt on kiinnitetty ja ikkuna auki. Katsastus eroaa tässä kohden suomalaisesta versiosta eniten. Kuski itse hoitaa ajamisen ja kaiken näyttämisen. Autossa saa olla vain yksi henkilö.

Tänä vuonna jouduin itse nykimään katsastajan ohjeistuksella kaikki turvavyöt. Mielestäni ennen tämän on tehnyt katsastaja. Kävin siis konttaamaassa auton läpi ja nyin vyöt näyttääkseni, että ne toimii. Samoin piti avata jokainen ovi sisältäpäin.

Sen jälkeen käytiin kaikki nappulat ja toiminnot läpi. Valot, pyyhkijät, töötti yms. Hyvä tietää sanastoa espanjaksi. Kyllä he näyttävä hyvin käsimerkeillä, mitä tarkoittavat.

Sitten ajetaan jarrutestiin. Tyyppi kävelee vierellä ja ohjaa, miten paljon vielä eteenpäin ja mitä pitää painaa ja milloin. Sitten saa radiopuhelimen auton ikkunaan kiinni. Tyyppi menee auton alle ja huutelee ohjeita, miten rattia täytyy käännellä ja polkimia polkea.

Homma ohi ja paperit kouraan ja tarra ikkunaan liimattavaksi, jos katsastus meni läpi. Tällä jos ei mene läpi, jokaisesta virheestä pitää tehdä uusi katsastus kuukauden kuluessa, vaikka vika olisi vain palanut valo. Kannattaa siis olla tarkka.

Katsastusasemalla kyllä huomaa, että katsastus on miesten hommaa. Naisia ei ole kuin muutama seuralaisena, jos sitäkään. Tosin oli siellä katsastajana jopa yksi nainen.

 

4 thoughts on “Auton katsastus Espanjassa

 1. Ukko kertoi huijanneensa kerran jarruosiossa ja auttaneen käsijarrulla, kun tiesi jalkajarruissa olevan sanomista. Eli sinänsä kannatan suomalaista mallia… 😛
  Ja ainakaan Kanarialla ja ainakaan vuosia sitten ei maksanut, jos joutui palaamaan jonkin vian takia, jos ei ekalla mennyt läpi.

  Like

  • Voi muuten hyvin olla ettei tuo toinen kerta maksa mitään. Sitä kukaan muuten ei olekaan sanonut ja itse onneksi siltä olen välttynyt vielä 😀 Hahhhah…voin niin uskoa tuollaisia huijauksia tapahtuvan täällä.

   Like

 2. Kiva lukea eri maiden katsastuskäytännöistä. Oma autonikin odottelee katsastukseen pääsyä, tosin täällä Vantaalla. Ensi viikolla selviää meneekö läpi vai ei. Suurempia vikoja ei onneksi pitäisi olla, mutta pyyhkijät täytyy vaihtaa vielä ennen tarkastusta.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s