Kun sisäilman lämpö +18 tuntuu jo kivalta

Just niin, enpä muista milloin noin lämmintä olisi taas ollut ilman toimenpiteitä.

Meillä on taas talvi päällä. Me kuljetaan täällä toppatakeissa ja useammalla koiranulkoiluttajalla on pipo päässä. Vannon, ettei kysymys ole pelkästään tottumisesta. Täällä on kylmä!

Toki osaksi kesällä tottuu lämpimään ja kun sitten syksyllä alkaa viilentyä, tekee mieli pukea päälle heti jo enemmän. Syytän tosin ilman kosteutta, joka tekee ilmasta oikeasti kylmän.

Mutta mistä tietää, että Espanjassa on oikesti kylmä:

 • Kyllähän ulkoilman kestää, sinnehän nyt voi pukeutua ja huono ilmahan on vain pukeutumiskysymys. Koiraihmisenä omistan tosi hyviä ulkoiluvaatteita, jotka pitää sekä veden että tuulen ulkopuolella. No kyllä! Mutta entäs sitten sisällä? Kun sisäilma on nyt ilman lämmitystä +15 astetta? Päällä on jo nyt legginsit, verkkarit, polveen asti olevat villasukat, pitkähihainen paita, 100% merinovillapaita sekä huivi. Ja huopatöppöset. Palelee. Mitä vielä lisäisin?
 • No joo, sen lämmityksen. Kun laittaa tuon keskusilmasysteemin päälle, se puhaltaa ensin täysin kylmää ilmaa. Sitähän tässä kaipaakin. Jatkossa se puhaltaa makuuhuoneeseen, vierashuoneeseen sekä olohuoneen osaan, jossa ei oleskella – keittiön ja olohuoneen väliin. Siihen mennessä, kun ilma ehtii pari metriä siitä sivuun, se on jo viilentynyt.
 • Kaasukamiina. No se on kyllä käytössä, mutta sitä ei uskalla jättää yksin, joten sytytän sen vasta, kun iltakoiralenkki on tehty. Kaipa sitä nyt voisi useamman kerran päivässä sytyttää ja sammuttaa. No, tämän pelastaa se, että voi viettää aikaa toimistolla ja käyttää sen kallista sähköä lämmittelyyn.
 • Kamiinan ollessa päällä, asteet nousevat lähes villeihin 17 ja risat lukemiin.
 • Ovet ovat täyttä sylttyä täällä. Tiivistyksestä ei ole pahemmin apua ja sillä keinolla saattaa tiivistää itsensä ulos asunnosta. Tämän talven superedistys on ollut hankkia paksu verho oven sisäpuolelle, joka estää viiman tulemasta sisälle. Auttaa muuten ihan älyttömästi!
 • Yöllä nukkuu tosi hyvin. Päällä on pitkät pöksyt, villasukat, pitkähihainen paita, 100% villainen kietaisupaita, villainen neule, Ikean paksuin täkki sekä viltti. Nukkuu tosi makoisasti.
 • Onneksi mulla on äiti, joka on opettanut villavaatteiden käytön. Ilman sitä kuolisin. Ihmettelen, miten ihmiset vaan jaksavat pukeutua puuvillaan ja tekokuituihin ja sittenkin valittavat kylmyydestä. Kuolisin. Ainoa vaan, että tästä maasta ei villaa niin helposti löydy. Lampaita kyllä, pöllisinkö pari?
 • Aamut ovat pahimpia. Kun pitää nousta tuon yövaate-täkki-rykelmän alta. Dödö on tosi kylmä, ihan kamalaa pistää sitä kainaloon. Miten sen voisi lämmittää? Toinen asia on vaatteet. Ne ovat kylmiä! Ihan kuin olisit unohtanut ne ulos yöksi ja sitten pitää pistää ne päälle. Onneks mun asunto ei ole kostea, ihan tämä peruskylmyys riittää. Mä puhaltelen rintsikat lämpimiksi.
 • Mä aloin joogata tuossa muutama viikko sitten joka ilta. Pakko oli jättää tauolle suurimmat säätämiset. Lattia on niin kylmä, että siitä saa varmasti jonkun taudin, jos siinä viettää iltaa eri asennoissa. Seuraava pidempi sessio saa odottaa pari viikkoa. Sitä ennen pelkkää niskajoogaa sohvalla.
 • Pääsin myös kivasti lounassalaatin makuun. Mutta kun on näin kylmä, kroppa huutaa hiilaria ja lämmintä pastaa. Annettava periksi ja salaattia taas, kun helpottaa.
 • Ruokaa on kiva laittaa, kun hellan levyt lämmittävät.
 • Suihkuun menoa varten on sähkölämmitin, joten se on ihan jees. Kun riisuu kylppärissä ja hakee vaihtovaatteet sinne. Eikä erehdyksessä kosketa jääkylmää seinää.
 • Koirilla on hyvät karvat.
 • Päässä pyörii villi ajatus, että pitäisikö joku talvi tulla pariksi viikoksi lämmittelemään Suomeen.

Mutta nyt tästä pitäisi siis lähteä ulos koiralauman kanssa. Kylmä pohjoistuuli houkuttaakin kovasti, kun nyt jo sormet ja varpaat jäässä. Aurinko onneksi paistaa. Mutta ulkona siis ihan hyvä, kun koirien kanssa kävelee. Varsinkin ensimmäisten satojen metrien jälkeen, kun sulaminen alkaa. Mutta entä sitten, kun tulee taas sisälle? Ikijää odottaa.

Maissikin tietää, että kamiina on ihana!

Advertisements

4 thoughts on “Kun sisäilman lämpö +18 tuntuu jo kivalta

 1. Älä meille tule lämmittelemään, meillä on myös (täällä Suomessa siis) sisällä iltapäivällä töistä tullessa n.15 astetta. Sähkölämmityslaskut olivat ihan älyttömiä, joten ensin vähennettiin ja tänä vuonna ei ole kuin makkarin patteri päällä ja olkkarissa lämpöpuhallin. Kylppärissä pakko pitää lattialämmitystä päällä, koska siellä ei ole muuta lämmityslaitetta.
  Toi sun nukkumavarustus tosin kuulosti aika hurjalta, ottaen huomioon, että mä nukun nytkin täkin alla nakupellenä. Musta on ihanaa, kun sänky on viileä ja täkin alle ei tarvita kahden karvalämmittimen lisäksi muuta.
  Jotkut kauhistelee meidän sisälämpöjä, jotka siis lämmittimen kanssa nousee kyllä sinne 18:aan, mutta olen vakuuttunut, että Espanjassa asuminen on karaistanut meidät asustelemaan näissä lämpötiloissa.

  Like

 2. Vau! On täällä katsottu, että Madridissakin jo lunta saatu kinoksille asti. Espanjalaiset saaneet tuta kunnon talvea. Huh! Todellakin ihmettelen aina siellä, miksi ei villaa käytetä enemmän neuleissa? Lampaanvilla mainio, alpakka ja casimir vieläkin parempia aralle iholle. Kyllä ne lämmittäisi enempi kuin ne paksut “höttömuovivaatteet”… 😉
  Eikö ilmalämpöpumppuasi voi suunnata mitenkään? Meillä puhaltaa väliin kapeasti ja väliin leveämmin, oikealle ja vasemmalle. Joogaa parempi lämmittely aamuun/ iltaan löytyy YouTubesta vaikka niistä Taichi- perusteista- yhdessäkin heilutellaan käsiä puolisen tuntia puolelta toiselle – ei riko niveliä…Leivän tekoon – ehdottaa Immo, mökillä lämmitetään sillä tupaa….
  No kevätaurinko siellä kohta paahtaa ihan liian kanssa💐 Hyvää kevättä ja aurinkoa!
  Järvenpääläiset

  Like

  • Huonosti sitä voi suunnata 😦 Laitoin sitä yksi päivä vähän enemmän päälle, kun oli tehtävä töitä kotona ja sormet ei enää totelleet! Ensi viikolla näyttää lämpenevät. Nyt auringossa on lämmin, mutta varjossa jäätävän hyytävää. Terkkuja kovasti sinne! Näyttää kaikissa kuvissa talviselta Suomen kelit 🙂 Täytyy vilkaista tuota Taichia! Kiinnostavaa!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s