Illallisaikoja ja illallisaikoja

Espanjalaisethan on tunnettuja aamunukkujia ja iltakukkujia. Eikös? Espanjainen elää todella kellon mukaan. Kun on tietty aika aamusta herätään, ei herätä aiemmin, koska ei kuulu herätä. Mennään nukkumaan, kun kello sanoo niin, ei silloin kun väsyttää. Syödään, kun on oikea kellonaika syödä, ei välttämättä silloin kun on nälkä.

Turistialueella toki löytää jotain ravintoloita, joista ruokaa saa muuhunkin aikaan kuin “ruoka-aikoihin”, mutta mikään oikea espanjalainen ei ole auki koko päivää. Ja oikeasti hyvät ravintolat ovat kyllä suljettuina. Ravintolat sulkeutuvat noin neljän jälkeen ja avaa uudelleen illallisen aikaan eli joskus klo 19.

Espanjalainen ei syö klo 19. Silloin voi ottaa jonkun drinkin.

Näin enemmän espanjalaiseen kulttuuriin sujahtaneena,  ei auta kuin oppia tavoille. Omasta mielestäni lounas klo 14-15 on ollut sopiva aika lounaalle jo muutaman vuoden täällä ollessa. Illallisenkin olen siirtänyt jo aikaa sitten noin 20-21 paikkeille. Taisi siirtyä automaattisesti viime kesänä, kun koirien kanssa lenkille pääsee kuumuuden vuoksi vasta 20 jälkeen ja illallinen tietenkin vasta sen jälkeen.

Mutta nyt on toinen ääni kellossa, klo 20 on vielä todella aikaista. Klo 21 alkaa olla jo jollain tavalla siedettävää, mutta oikeasti espanjalainen syö vasta 21-22. Siis aloittaa syömisen. On se sitten kotona tai ravintolassa. Ravintolaan varataan illallispöytä vasta klo 21.

Erään kerran meillä oli pöytävaraus klo 21 Málagan keskustassa, siihen tietenkin tuli kiire ja varsinkin pääsiäisaikaan olikin mahdotonta löytää parkkipaikka. Olimme 30 minuuttia myöhässä. No, eipä hätää, olimme kuitenkin seurueesta ensimmäisinä. Päästiin siis syömään täysi illallinen klo 22 jälkeen.

Itsellä nälkä kurnii jo aiemmin eikä varsinkaan illallisvuoro ja kokkaaminen oikein ole vielä tuohon aikaan tuntunut kovinkaan innostavalta. Lähinnä tulee etsittyä jotain helppoa tai jonka voi jo pistää uusiin hautumaan aiemmin (lue: kun on vielä hereillä).

Vaikka se ei helppoa olekaan, olen kuitenkin niitä, jotka ajattelevat maassa maan tavalla. Tämä on yksi selkeä asia, missä kaksi kulttuuria hakevat kompromissia ja välillä joustaa toinen ja välillä toinen. Annin saa onnelliseksi ehdottamalla klo 20, että pitäisiköhän jo tehdä ruokaa. Eli tällä mennään ja täyden vatsan viereen on tietenkin mukava kellahtaa 🙂

Pizza on oivallinen perjantain myöhäisruoka. Sen voi valmistella etukäteen ja heittää vaan uuniin oikean ajan koittaessa 

 

Advertisements

3 thoughts on “Illallisaikoja ja illallisaikoja

 1. Meillä syötiin jo lapsuuden perheessä (täysin suomalainen) jokseenkin myöhään. Kuusi oli aikaista, yleensä ruoka oli seitsemän aikaan. Viikonloppuna ehkä jopa kasilta.
  Nykyään on outoa, jos meillä (suomalais-kanarialaiset) syödään ennen yhdeksää. Onpa joskus kesällä käynyt niinkin, että ruokailu on lipsahtanut seuraavan päivän puolelle. Onhan se välillä hassua, kun vaikkapa työkaveri sanoo menneensä yhdeksältä nukkumaan ja itse toteat, että mä odottelin silloin mun ruokaa…
  Tätä onkin kiva selitellä täällä Suomessa, jos menet kylään ja isäntäväki haluaisi tehdä vieraille ruokaa. Että “ei meillä vielä näin viideltä mitään syödä…”
  Nytkin naputtelen tätä kommenttia varttia vailla yhdeksän. Vielä pitäis koirat viedä ulos ja sitten vois ajatella sitä ruokaa. 🙂

  Like

  • Kiva lukea näitä sun kommentteja ja kuulla yhtäläisyyksiä 🙂 Tykkään! Mä juuri palasin lenkiltä ja jumppasin vähän. Kello lähenee yhdeksää eli jotain pitää varmaan keittiöstä löytää!

   Like

 2. Toukokuun terkut Suomesta! Täälläkin on jo kevät. Upeasti vihertää puiden latvukset ja tulppaanit pukkaa maasta. Kyllä on luettu uteliaana blogia niin deittailusta (tosi hyvä analyysi), kuin ruoka-ajoista, vaikka ei olla ehditty kommentoimaan. Tuhtia suomalaista aamupuuroa ihmetteli espanjan Opekin, mutta juuri todettiin, ettei täällä ollakaan juuri syöty “yöllä”. Eli varmaan vatsa tottuu moneen…..

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s