Jouluaatto Espanjan suomalaisittain

Jouluaatosta on muutama päivä ja suomalaisten mielestä joulu on ohi. Olenkin täällä kertonut suomalaisesta joulusta, että tärkein päivämme meille on aatto ja muut kaksi pyhäpäivää pääasiassa ollaan perheen kanssa ja rauhassa kotona. Sitten joulu pakettiin ja 27.12. alkaa taas tavallinen arki, paitsi tietenkin lomailijoille.

Espanjassa joulu alkaa 24.12 (Nochebuena). ja kestää oikeasti 6.1. asti. Kun espanjalaisten ystävien kanssa juttelee, että nähdäänkö jouluna, se voi tarkoittaa mitä tahansa päivää tuona aikavälinä. Kun näemme uutena vuotena (Nocheviaja) se käsitetään jouluna. Suomessa on uusi vuosi ihan oma juhlansa. Itselläni on kutsu maistelemaan espanjalaisia jouluherkkuja jouluna eli 1.1. Maassa maan tavalla 🙂

Lahjoja lapsille jaetaan sekä Nochebuenana että loppiaisena. Enemmän kyllä loppiaisena. Jouluaatto (Nochebuena) täällä vietetään perheen kesken. Espanjalaiset kuten suomalaisetkin syövät illallisen perheen kesken. Heillä on pyhä ainoastaan 25.12. Tänä vuonna heillä kävi tuuri ja tämä pyhä osui sunnuntaille. Eli koska pyhä on sunnuntaina, se “tipahtaa” maanantaille eli eilinen maanantai oli pyhäpäivä.

Mutta mitä sitten meidän aattoon kuului. Nukuin pitkään ja herättyäni laitoin riisipuuron hautumaan. Koirat pääsivät ulos nauttimaan ihanasta säästä, jonka jälkeen puuro kahvin kanssa olikin valmiina.

puuro

Suurta herkkua kanelilla ja sokerilla

Tämän jälkeen viimeistelin illallisen valmisteluja ja pakkasin laukut täyteen purkkia ja purnukkaa.

Ystävän kanssa kävimme koirien kanssa ulkona ja itseasiassa törmäsimme aika erikoiseen asiaan. Näimme miehen piippailevan antennin kanssa puistossa. Hän kertoi meille, että hänen kotkansa on karannut ja hän etsii sitä. Kotka oli jossain ihan lähettyvillä, joten päätimme ottaa koirat kiinni ja palata samaa reittiä takaisin. Tyypillä oli kädessä iso hanska lintua varten ja antenni piipitti niin, että totesimme, ettemme halua joutua linnun kanssa silmäkkäin. Toivottavasti kotka löysi kotiinsa. Only in Spain.

koirajengi

Koirajengi, josta vain yhdellä oli aikaa hymyillä kameralle

Illallinen valmistui ja pääsimme syömään herkkuja. Pienin ihminen odotti kovasti joulupukkia, mutta harmiksi se oli ollut niin kiireinen ja jättänyt lahjat takapihalle. Onneksi niitä oli aika monta pienelle herralle avattavaksi.

ruoat

Herkkupöytä, muutamia reseptejä tulossa ruokablogin puolelle, toimi muutenkin kuin joulunakuusi

Joulutunnelmaa, joku tonttukin on heijastunut ikkunaan ❤

Vielä myöhemmin ystäväpariskunta tuli jo viime vuoden perinteitä seuraten kitaran ja hyvän lauluäänen kanssa meitä viihdyttämään. Lauloimme yhdessä joululauluja kynttilöiden ja takan valossa. Ihan tunnelma!

porukka

Ihanaa rauhaisaa joulunviettoa tärkeiden ihmisten kanssa ❤

Yöksi tulin koiraneitien kanssa kotiin nukkumaan. Yksi joulu taas vietetty espanjan malliin, vaikka hyvin suomalaiseen tapaan.

Advertisements

One thought on “Jouluaatto Espanjan suomalaisittain

  1. “En Navidades” ja “Felices fiestas” paljastaa, että kyseessä on tosiaan pidempi juhlapyhien pätkä. Pitäis kyllä Suomessakin ottaa käyttöön toi “hukkaan menevien” sunnuntaipyhien siirtely puhumattakaan “puente”ista. 😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s