Espanjalainen taipumuskoe

Noutajia testataan niinsanotuilla taipumuskokeilla ympäri maailman. Tämä tarkoittaa, että testataan onko koiralla taipumuksia rodunomaiseen toimintaan eli ammutun riistan noutamiseen.

Suomessa koe on selkeästi vaikeampi. Sen läpäisemiseksi järjestetään kursseja ja treenataan paljon. Kysymys kuuluukin, mitataanko sillä oikeasti Suomessa luontaisia taipumuksia vai miten paljon kouluttamisella on merkitystä. Miten paljon on koiria, jolla olisi luontaisia taipumksia, mutta kokematon kouluttaja onnistuu ne pilaamaan? Tai miten paljon on taipumuksettomia noutajia, jotka hyvä kouluttaja saa toimimaan sen kerran kun se kokeessa vaaditaan?

Espanjassa koe on erilainen. Jotta tulos on virallinen, on koiran oltava alla kaksivuotias. Koe suoritetaan lämpimällä riistailla ja damilla. Lämmin riista tarkoittaa, että lintu on juuri kuollut, ei ollut pakkasessa, kuten Suomessa. Muistuttaa siis enemmän oikeaa metsästystilannetta riistan osalta.

Kokeessa tuodaan esiin ensin lämmin riista laatikossa koirien nähtäväksi. Tässä tuomari katsoo, miten kiinnostuneita koirat on ilman apuja tuoksuvasta laatikosta.

lintu-boksissa

 

 

 

Lintu boksissa yhdessä varjossa. Maissi kävi nuuhkaisemassa, ja täts it. 

Tämän jälkeen riista käydään piilottamassa pellolle pieneen heinäkasaan. Ohjaaja lähtee kulkemaan kohti riistaa ja koira on vapaana. Tässä kohden katsotaan, miten koira saa vainun riistasta ja miten se käyttäytyy. Koira kytketään, kun se huomaa riistan.

lintuun-tutustuminen

 

 

Lintu on tällä kertaa pienessä ruohotupsussa. Koirakko lähestyy riistaa. Maissi huomasi riistan nopeasti, kun osuimme tuulen oikealla puolelle. Huomasi, muttei kiihtynyt liikaa.

Täällä koirat ovat muutenkin enemmän vapaana kuin Suomessa. Ainoakaan koira ei ottaut hatkoja ja lähtenyt tutustumaan kavereihin vaan kulki ohjaajan mukana hyvin luonnostaan.

Seuraavaksi testataan ampumisen sieto, riistan käsittely ja noutaminen. Ohjaaja jää koirineen odottamaan ja tuomari on noin 20-30 metrin päässä. Kuuluu pamaus ja lintu tipahtaa. Koira lähetetään noutoon. Koiran tulisi palauttaa riista ohjaajalle kauniisti.

nouto

Lintu on heitetty ja koira noutaa riistaa. Maissille tehtiin toinen heitto, koska ensimmäisen se markkeerasi liian lyhyeksi. Paikalla oli paljon koirien jälkiä. Siirryimme 20 metriä eteenpäin ja Maissi nouti linnun niin täydellisesti ettei olisi paremmin voinut noutaa. Lintu tuli kauniisti suoraan käteeni. 

Tämän jälkeen testataan vesityöskentely. Tässä käytettiin apuna damia. Ampumisen seurauksena dami tippuu veteen noin 10 metrin päästä rannasta. Koiran tulee noutaa dami ja tuoda rannalle.

vesinouto

 

Andalucíassa vaikeinta on löytää vettä. Maissi suoritti vesinoudon ihan juosten läpi, täydellisesti ❤

Yksikään koira ei pelännyt ampumista. Muutama leikki riistalla tottumattomuuttaan. Muutama jännitti vettä. Läpäisemättämät koirat eivät nimenomaan tuoneet riistaa tai damia ohjaajalle vaan jättivät tippumispaikalle. Tai eivät suostuneet ottamaan riistaa lainkaan suuhun.

Mielestäni tämä koe testaa aidommin aitoja koiran taipumuksia. Koiria ei juurikaan kouluteta vaan testiin mennään aidosti testaamaan taipumukset. Maissi ei ollut koskenutkaan riistaan ennen koetta eikä nähnyt minkäänlaista riistaa. Se oli noutanut kaksi kertaa damin, jossa oli sulkia ympärillä. Ja kerran damin, jossa kanin karvaa ympärillä. Täällä annetaan koiralle myös tilausuus. Jos koira vaikkapa kierähtää linnun päällä, se ei automaattisesti ole hylkäävä virhe. Koira saattaa olla nuori ja jännittää tilannetta. Hetken päästä koira saa kokeilla uudelleen ja jos homma toimii moitteetta, koeosuus on hyväksytty. Silloinhan koiralla on taipumuksia, vaikka olikin alussa jännittänyt. Jännittäisin minäkin ottaa lämpimän riistan suuhen 😉

Läpäisemisprosentti varmaan aika sama kuin Suomessa, muutama koira jäi reilusta kymmenestä läpäisemättä testin. Eli kaikki eivät kuitenkaan läpi niistä pääse.

apto

Mehän läpäisimme! Maissi oli ryhmän paras. Niin sanotusti juoksi tehtävät läpi. Tähän voisi todeta “lahjattomat harjottelee” ❤

Advertisements

6 thoughts on “Espanjalainen taipumuskoe

 1. Viimeisessä kuvassa ihana poseraus. Omistaja rinta rottingilla ja Maissin ilme ” toi nyt oli ihan iisi juttu”.
  Voi miten kaipaan tuota Espanjan valoa! Onneksi viikon pyrähdys sinne kuun lopussa…

  Like

 2. Hienoa Maissi! Luokan priimus… 🙂 Kuulostaa tosi luonnolliselta, niinkuin sanoit. Sehän juuri kuuluisikin olla tarkoitus näissä kokeissa, testata rodunomaista käytöstä, ei niinkään “ulkoa opettelua”.

  Like

 3. Huh, mitä pedagogiikkaa ! On kyllä niin spesiaalia, ettei “koirattomat vegaanit ” edes ymmärrä, miksi pitää juosta pitkin metsiä ja uittaa koiria /itseä jonkun pulun perässä 😲. Kyllähän tuosta pitäisi saada jo palkkaa, kun on niin ammattimaista? Etkö ole ajatellut ryhtyä päätoimiseksi koira-ammattilaiseksi? Vai osaako kaikki koirat ihan issestään kaikki temput? Poliisi-, vahti-, opas- vetokoirat ymym. Älä nyt vain kerro omistajille tätä 😆
  Onnea vaan teille kisailijoille, hyvä pari olette! 🐆🎀
  koiraton kummitäti 😉

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s