Noutajaelämää helteessä

Hyvin usein ihmetellään, miten noutajani selviävät täällä kesästä. Hyvin, sanon. Kelin mukaan muokataan tekemisiä ja aikatauluja. Se onkin varmaan tärkein asia koko selviämisessä.

Meillä on normaaleja kesäpäiviä kesäkulta syyskuun loppuun, jossa lämpötilat ovat suomalaisittain hellelukemissa ja sen yli. Tämän lisäksi meillä on oikeasti ihan kamalan kuumia päiviä, jolloin ilma tulee saharasta. Tuuli tuntuu siltä, että joku puhaltaa kuumalla föönillä. Ja vielä keskityöllä on lämmintä yli 3o astetta ja tuulta ei silloin lainkaan.

Mutta niihin sopeudutaan eikä tietenkään tehdä samoja asioita, mitä tehdään talvella.

Kesäaikaan olen muuttanut aamutoimeni koirien mukaan. Talvella syön ensin aamiaiseni rauhassa ja lähden sitten ulos. Nyt se on tehtävä toisin päin. Sängystä suoraan aamulenkille. Muuten ehtii tulla liian kuuma. Jos haluaa oikeasti käydä reippaamman lenkin, on lähdettävä liikenteeseen viimeistään kahdeksalta. Jos on myöhempi, aamulenkki on lähinnä tallustelua lähiseuduilla. Vaihtoehtona on toki lähteä koirarantaa, joka onkin parasta liikuntaan. Paitsi, kun juoksuaika sattuu heinäkuulle…mur…viikon päästä pääsemme taas!

No mutta. Sitten iltapäivällä käytän koirat vain pikaisella pissillä nurkan takana. Asfaltti on polttavan kuuma, joten lenkille on turha lähteä.

Iltalenkkiaika on noin yhdeksän aikaan. Aurinko laskee tällä hetkellä puoli kymmenen, joten siihen aikaan on mainio aika lenkkeillä. Paitsi jos sattuu afrikantuulet, voi senkin unohtaa. Silloin lenkki yksinkertaisesti jää väliin ja hengaamme vain ulkona. Täällä eletään enemmän sään armoilla. Talvella ehtii sitten taas lenkkeillä vaikka joka päivä!

Kuten jo sanoinkin aikataulu on suurin asia koko selviämisessä. Toinen asia on se, ettei koirat juurikaan lähde mihinkään autoreissulle mukaan. Täällä ei pysty edes varjossa tai parkkihallissa pitämään koiria autossa. Ja kaupungilla on liian kuuma. Eli autolla tehdään vain pakolliset reissut ja toki hauskat uimareissut!

Ja mitä sitten kotona. Ilmastointia olen käyttänyt ainostaan afrikantuulten aikoina, jolloin sisällä on piemeällä vielä yli +29 astetta. Silloin viilennän asunnon ennen nukkumaan menoa. Tosin lämpötila nousee hetkessä takaisin, koska seinät ovat niin lämpimät. Onneksi täällä on marmorilattiat ja kumpikin koirani on sammakkomallia. Masun lämmitys toimii helposti.

Terassilla

Tässä erään iltalenkin jälkeen masuviilennys menossa.

Olen kokeillut myös kylmiä pyyhkeitä, mutta ne eivät oikein vielä ole saanut suurta kannatusta. Suomessa on ollut myytävänä viilennystakkeja ja hyvällä tsägällä löytyessään sellaisen ovat mahdollisesti matkustamassa tänne loppukesästä.

Viljapyyhe

Vähän on sellainen tunnelma, että mitä hemmettiä…

Mutta koirien kasteleminen on hyvä keino huippuhelteessä. Kastelen koirat siis puutarhaletkulla parvekkeella. Ehkäpä tykkäävät siitä, eivät ainakaan karkuun juokse vaan nätisti seisovat rivissä.

Märkäkoira

Afrikkakuuman aikaan märkäkoira vielä sammakkona, täydellinen viilennys!

Jotkuthan leikkaavat kultaisen noutajan turkin lyhyeksi. Itse en sitä lähde tekemään paristakin syystä. Ensinnäkin, olen ottanut pitkäkarvaisen koiran. Toiseksi pelkään, että karvan laatu heikkenee ja pehmenee. Kolmanneksi tällä turkillä pärjää kyllä, kun tekee kaikkea edellä olevia muutoksia. Itse joutuu vaan tietyistä asioista tinkimään, tiedän, koiran ehdoilla! Ja itseasiassa, välillä ihmettelen, että turkki ei tunnut kovinkaan kuumalta, joten jonkin verran uskon siihen, että turkki myös osaksi suojaa kuumuudelta, ainakin palamiselta!

Yöllä meillä on ovet auki tai kiinni riippuen ilmasta. Asunnossani saa mukavan läpivedon ja käytän sitä hyödyksi niin paljon kuin mahdollista. Lisäksi makuuhuoneen katossa on nykyään tuuletin, joka hiljaisesti viilentää oikein mukavasti. Koiratkin näyttävät nauttivan siitä.

Vilja on keksinyt myös ulkonanukkumisen ihan viikon sisällä. Tyyppi ei suostu tulemaan sisälle ja mikäs siinä. Jätän vain kultaisennoutajan menevän kolosen ikkunasäleiden väliin ja tyyppi pääsee puhjahtamaan sisälle, jos haluaa. Tosin, viettää mieluummin yöt parvekkeella. Paitsi jos sisällä on kylmempi kuin ulkona!

Yönukkuja

Parvekenukkuja

Koirat selviävät siis täällä erinomaisesti. Viljalla on selkeästi kuumempi kuin Maissilla. Ero varmasti on turkissa, mutta myös siinä, että se on elämässään tottunut viileämpiin olosuhteisiin. Maissia ei taas pieni lämpö haittaa yhtään. Tämä nyt +28 oleva lämpötila on ihan normaali eikä vaadi itseasiassa kummallekaan koiralle erikoistoimenpiteitä. Täällä vaan nautitaan!

 

Advertisements

7 thoughts on “Noutajaelämää helteessä

 1. Meidän uivelot menee kesällä takapihalle seinän viereen ottamaan aurinkoa. Komentaa saa kunnolla, että tulevat välillä sisään. Ei täällä tosin Espanjan lukemiin päästäkään. Meilläkin Vinskillä on valkoinen turkki ja sillä ei selkeästi ole niin kuuma kuin ruskeanuttuisella Oliverilla.
  Kyllä koirat aika hyvin osaa etsiä ne viileät paikat ja kaikki mainitsemasi kikat (lenkkiajat, viilennys ja suihkuttelu) auttavat paljon. Minäkin olen joskus miettinyt, että ehkä pitkä / pidempi turkki toimii myös eristeenä liian kuumalta.

  Ihanat nuo sammakkokuvat! 🙂

  Like

   • Vinski on aito alkuperäinen canario, asui 3v + 6kk Kanarialla. Oliver on canariovanhemmista, matkannut äitinsä mahassa Suomeen syntymään ja käynyt asumassa 6kk Kanarialla.
    Vinski tykkäsi Espanjassa käydä rannalla, mutta vedessä kävi vain kahlailemassa. Suomessa innostui sitten toden teolla uimaan, kun vesi ei ollut niin suolaista ja aaltoilevaa. 🙂

    Like

 2. Todennut oman koiran kanssa (Sakemanni), että turkilla on viilentäväkin vaikutus, eli suojaava sellainen. Jostain kumman syystä haluaa aina maata auringossa 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s