Nispero

Olen tänä talvena törmännyt uuteen hedelmään, nisperoon. En ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä hedelmästä, mutta kerran hepan selässä istuessa tuli näistä puhuttua, kun tallin tiellä kasvaa kyseinen puu. Nisperot ovat oranssisia luumun kokoisia hedelmiä. Nispero on suomeksi käännettynä japaninmispeli tai myös lokvatti. Enpä noistakaan ole ennen mitään kuullut.

Sitä suositellaan sydänongelmaisille, koska sisältää pektiiniä, joka taas suojaa verisuonistoa. Siinä on paljon kalsiumia, kaliumia ja fosforia. Nispero alentaa kolesterolia, ja sitä suositellaan myös painonpudottajille, sen matalan kaloripitoisuuden vuoksi. Niissä on tulehdustalievittäviä ominaisuuksia, joten se helpottaa suolen toimintaa. Lähde.

Nisperot ovat raikkaita ja hieman jopa kirpeitä. Mutta silti makeita. Niissä on aika paksu kuori, jonka itse revin sitä syödessä irti. Vähän kuin tomaatissa, mutta paksumpi. Itseasiassa hedelmän liha vaikuttaa hieman tomaatinlihalta, mutta hieman tiiviimpää ja kuivempaa. Nisperoita saa juuri tähän aikaa eli huhti-toukokuussa ja sitten kausi on ohi. Kannattaa testata, jos joskus tulee eteen.

Nispero

Nisperot rivissä ja vaikka ovat vähän kolhiintuneita, ei haittaa yhtään. Kuori suojaa hyvin itse hedelmää.Nispero siemen

Nisperossa on jotenkin tosi söpöt siemenet. Kuvat ei tuo tuota pintaa esiin. Ovat tosi kiiltäviä ja sileitä. Olisi pitänyt varmasti pistää ruukkuun kasvamaan. Vielä ehkä ehtii 🙂

Advertisements

6 thoughts on “Nispero

  1. Myös mun lemppari! Ihana varsinkin kypsänä suoraan puusta.
    Torilla myytävät usein hieman raakoja ja siksi kirpsakoita. Sopivat hyvin myös hillottavaksi 😍.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s