Alhambra

Granadan suurin ja tärkein nähtävyys on Alhambra linnoitus Se on niin suosittu, että lippujen osto ennakkoon on suositeltavaa. Näin hiljaisena aikana, voi päästä muutenkin. Ja he aina laittavat myyntiin lunastamatta jääneet liput. Liput voi ostaa esimerkiksi verkkokaupasta. Me käytimme juuri tuota. Ensin katsoimme vapaan päivän, se löytyi kahden viikon päästä.  HUOM! kesällä saattaa olla kuukauden jono. Sitten varasimme liput ja syötimme luottokorttinumeron. Sain sähköpostin, josta piti klikata salasanan kanssa takaisin verkkosivuille. Sinne oli tullut viesti, jossa ehdotettiin aikaa, milloin menisimme Nazaries-palatsiin. Se on taas Alhambran tärkein nähtävyys. Aika on tarkka, jos sen missaa, missaa käynnin palatsissa. Kun aika oli vahvistettu, tuli omaan sähköpostiini printattava varauslomake, jonka avulla liput noudetaan Alhambran sisäänkäynnin vieressä olevasta toimistosta. HUOM! tilaajalla täytyy olla passi mukana, kuten myös, jos on erikoislipulla esim. eläkeläinen.

Meillähän auto oli jo parkissa kaupungissa. Otimme Granadasta taksin Alhambraan. Matka reilu viisi minuuttia, hintaa 13 euroa. Heh, alaspäin vähän vähemmän ja hinta 4 euroa.

Haimme liput toimistosta ja jonotimme hetken sisään. Meillä oli iltapäivävuoroon liput eli paikka aukesi klo 14. Kävilimme noin 15 minuutia läpi Alhambran. Siis se on palatsi, mutta oikeati se on ollut kaupunki kaupungin sisällä. Alue on 14 hehtaaria ja on tarkoitettu 40 000 ihmisen asuttavaksi. Pääsimme Nazaries palatsille ja joimme kahvit. Automaattikahvit! Sen tiesimmekin, että alueella ei ole pahemmin ruokatarjoilua. Siksi syömingit oli suunniteltu muualle. Hyvin erikoista tämä. Pääsimme sitten omalla ajallamme klo 14:30 palatsiin.

Jestas, miten upea paikka. Ne yksityiskohdat! Tästä eteenpäin kuvat saavat kertoa tarinan.

IMG_9433_web

Siinä on joku saanut kaivertaa. Koko palatsi oli täynnä näin upeita kaiverruksia. Tai eihän ne nyt kameran läpi tule. Varsinkaan ikivanhan kännykkäkameran.

IMG_9435_web

Ikkunanpokat ja kaikki valkeaa marmoria tai laastia kaiverrettuna. Eipä ole pahemmin koneita ollut, kun palatsi on rakennettu 1300-luvun loppupuolella. Nykyään ei enää tehdä mitään, mikä näin pitkään säilyisi noin upeana. Se on islamilaisen arkkitehtuurin suurimpia saavutuksia.

IMG_9436_web

Tämä maisema oli vaan niin mahtava. 

IMG_9441_web

Rakennustyyliin kuuluivat vesielementit ja niitä siellä riitti. Rauhallista solinaa Myrttipihalla.

IMG_9444_web

Juuri, kun halusin koskettaa kaiverruksia, tuli eteen mallit, joita saa koskettaa. Muuten koskettaminen on kielletty. Vahingossa saatoin kyllä hipaista…

IMG_9445_web

Isoin palatsin suihkulähde Leijonapihalla. Jotenkin nuo otukset kyllä muistutti koiriani.

IMG_9448_web

Tämä katto ❤ En kestä. Näitä oli useampia. Tätä jaksoi vaan tuijottaa. Mitähän naapuri sanoisin, että tällainen tehdään mulle seuraavana.

IMG_9449_web

Ja nämä mosaiikkilaatat. Niin upeita. Ja miten hienosti säilyneet. Kovaa työtä siellä tehdään jatkuvasti, että nämä säilyvät.

IMG_9450_web

Kaiverrukset jatkuivat. Niskat nurin näitä katseltiin.

IMG_9452_web

Kokonainen käytävä täynnä. Ovat säilyneet pommituksesta ja maanjäristyksestä.

IMG_9456_web

Ja mikä lattia. Tällaisen joskus vielä haluan!

IMG_9458_web

Palatsin ulkopuolella pidimme tässä kohden evästauon. Upeaa, joku urpo on vaan laittanut myös sormen kuvaan. Siihen ainoaan tästä paikasta.

IMG_9466_web

Alhambraa ja Nazariesin palati on suoraan edessä. Ei tuo iso rakennus oikealla, vaan oikeasti ulkopuolelta aika mitättömän näköinen siinä vasemmalla.

IMG_9469_web

Maisemiakaan ei voi haukkua. Näimme hieman lunta Sierra Nevadalla. Tuolla sitä oikeasti näkyykin, aika vasemmalla. Sumu haittasi hieman meidän vuorimaisemia. Onneksi Granadaan pääsee toistekin. Se on ihan lähellä.

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Alhambra

  1. Vaude! Ei voi muuta sanoa… Ihan kuin tippukiviluolassa tuo yksikin holvikaarikäytävä. Noissa on todella ollut puuhaamista, noita kaiverruksia ja mosaiikkeja ei ihan päivässä ole nykäisty.

    Jännä tuo lippusysteemi, ihan kuin Güellin puistossa Barcelonassa.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s