Kodinomistaja

Meillä on nyt oma koti! Kaikkien mutkien, stressien ja valvottujen yötuntien jälkeen kauppahommat on tehty. Enää pari päivää ja nykyiset omistajat poistuvat ja me pääsemme muuttamaan. Vielä kestää muutamia viikkoja, että kaikki tehty. Suomessa olevat tavarat lähtevät ensi viikolla liikenteeseen ja jotain kalusteita täytyy hankkia täällä.

Meillä on vielä tämä nykyinen asunto seuraavan kuukauden eli ihanan rauhallinen muutto siivouksineen on edessä.

Mutta sitten eilisestä. Siis ensin ne shekit.

Shekki kirjoitetaan täällä niin, että otetaan kauppasumma. Sitten siitä vähennetään 3%, jos myyjä ei ole espanjan residentti eli kirjoilla täällä virallisesti. Sitten vähennetään tontin arvon noususta johtuvat vero, joka määräytyy omistamisvuosien mukaan. Sitten vähennetään muut mahdolliset kulut, jotka jäävät myyjän harteille.

Sitten tulee toinen shekki, joka osoitetaan kunnalle, jossa maksetaan heille kuuluva vero, joka on 8% kauppahinnasta. Mutta se maksetaan itseasiassa kunnan arvioiman hinnan mukaan, ei oikean kauppahinnan. Esimerkiksi meidän kohdalla maksoin asunnosta vähemmän kuin sen arvo on, joten maksoin veroa isommasta kauppasummasta. Tätä ei välttämättä kaikki osaa laskea oikein ja yhdelle sun toiselle on vuoden sisällä tullut muutaman tuhannen euron jälkivero.

Sitten vielä käteisellä loppuvuoden kaupunginverot (kunnallistekniikka ja roskahuolto).

Tilisiirtona onnistui gestorian palkkio. Ja edellisestä selitettynä varmaan ymmärtää paremmin, miksi tarvitaan gestoria. Kiinteistövälittäjä ei ole täällä riittävä. Edelliset omistajat luottivat kiinteistövälittäjään, joka ei ollut osannut katsoa, että taustalla on maksamattomia kaupinginveroja vuodesta 2008. Se siis lankesi edellisille omistajille, joilla on käytännössä mahdotonta saada niitä mistään takaisin. Kiinteistövälittäjä pesi kätensä, ei ole heidän ongelmansa.

Ja eikä siinä vielä kaikki. Kun shekit oli kädessä, marssittiin notariaatille. Siellä ensin gestoria ja meidän lakimies tarkisti, että kaikki paperit on kunnossa. Piti olla edellinen kauppakirja (escritura), kaikki mahdolliset edelliset kuitit kuluista, passikopiota, NIE-kopiota, residenttikopiota ja vaikka mitä. Tämäkin alleviivaa gestorian tarvetta. Kun kaikki oli kunnossa, mentiin huoneeseen, jossa käytiin kaikki läpi ja laitettiin allekirjoituksia. Sitten tuli itse notariaatti paikalle ja kävi vielä kerran paperit läpi. Sitten viimeiset allekirjoitukset kaikilta todistajilta ja kauppa tehty. Notariaatilla kesti reilu tunti. Pankki pelotteli jopa kolmella tunnilla.

IHANAA että se on ohi!

Ja mikä päivä muutenkin. Onnistuin löytämään yhdessä välissä IHANAN ruokapöydän, joka oli 70% alennuksessa! Ja illalla vielä oikein onnistunut ja mukava bisnespalaveri. Kyllä tyttöä hymyilytti!

Ja seuraavana sitten siirrytään jännitämään, miten muuttokuorma lähtee siirtymään Suomesta Espanjaan.

ruokapoyta

 

Advertisements

8 thoughts on “Kodinomistaja

 1. Onnea uuteen kotiin! Kun myin mun asunnon 2 vuotta sitten, Danske bankilta meni yli 2 tuntia kirjottaa ne paperit. En tiedä miksi, ne myös panttas sitä kaupantekoa n. kuukauden. Kun ostin nykyisen asuntoni, Tapiola-pankissa kaupanteko järjestyi parissa päivässä ja siihen meni15 minuuttia (mutta siellä olikin nainen asialla!).

  Like

 2. No onpas sinulla ollut taas uudet kuviot opittavana, kohtahan olet jo kiinteistövälittäjäksi itsekin kouluttautunut siinä sivussa. Kuinka paljon kustantaa tuoda kontillinen tavaraa täältä? Olisiko meidän pitänyt tullakin pakulla sinne? Nyt ei paljon mahdu matkkalaukkuun, harmi. Kolmen viikon päästä me ollaan siellä myös. Yritä nyt pitää se aurinko näköpiirissä siihex. Hapanleipääkö tuodaan? Terkuin terttu

  Like

   • Lavalle mahtuu kyllä enemmänkin, kun sitä voi pakata ylöspäin. Riippuu hirveästi tavaran laadusta ja muodoista, miten täyttää lavan. Ja hah, huomasin virheeni tuossa kommentissa. Eli KUUTIO maksaa 272 ei lava. Mulle tavarat toi Rokkikone ja täällä päässä kuljetuksen hoito Rokkikoneen terminaalin Juha.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s