Asuntokauppafiiliksiä

Kahden vuorokauden kuluttua asuntokauppa on tehty. VIHDOIN! Ensin heinäkuusta asti jännitystä, onko asunto mun. Sitten viimeinen kuukausi ollut paperisotaa. Täällä siis kaikki asunto on verrattavissa Suomen kiineistökauppaan. Lisäksi on paljon tarkistettavaa, koska useampi asuntoon liittyvät kulu on asuntokohtainen, ei omistajakohtainen. Tätä varten on siis hyvä palkata apua (gestoria tai lakimies) selvittämään asunnon taustat.

Niitä on ollut:
– kaupungin maksut, jolla katetaan esim. roskahuolto
– vesilaskut
– sähkölaskut
– taloyhtiön vastike ja mahdolliset velat
– muut velat
– asunnon oikein tehty rekisteröinti

Sitä paperin määrää, mitä piti toimittaa gestorialle.

Omalla kohdalla asiat olivat helppoja, koska teen kauppaan naapureiden kanssa, jotka ovat mukavia ja heillä kaikki mahdolliset paperit tallessa ja kaikki hyvin hoidettu. Ainoa ylläri heille oli kaupungin maksut. Siitä ei yleensäkään lähetetä mitään laskua kotiin vaan se käydään maksamassa kerran vuodessa kaupungintalolla (oih, niin nykyaikaista). Kukaan ei heille ollut kertonut tästä eli mistäs sitä voi asiasta tietää. Nyt vasta oli soiteltu perään ja ihmettelivät mikä se on. Asuntokaupan aikana sekin selvisi ja he kävivät asian hoitamassa heti seuraavana päivänä. Ylläri tuli esiin viime viikolla, kun selvisi, ettei kyseistä maksua ole maksettu sitten vuoden 2008 eli jo ennen nykyisiä omistajia. Heille oli joku “unohtanut” asiasta kertoa. No, ei ole minun murheeni, mutta inhottava useamman tuhannen euron lasku nykyisille, jotka toki lakimiehen avulla tulevat olemaan yhteydessä myyjään. Joka onneksi pankki.

Tällä hetkellä asiat näyttäisivät olevan kunnossa. Minulla tiedossa summa, josta käyn tilaamassa chekin pankista. Täällä ei onnistu tilisiirto. Kaupat tehdään Notariaatilla ja siellä pitää olla chekki mukana. Muuten on käytännössä mahdotonta esittää, että on maksanut summan. Lisäksi chekkiä kirjoitetaan veroista ja muista maksuista.

Pari päivää ja tämä osuus on stressattu.

Mielenkiintoista kyllä tehdä kauppaa maassa, jossa kaikki tuntuu toimivan eri tavalla. Kuten Suomessa useampi vuosikymmen sitten 😀

Advertisements

One thought on “Asuntokauppafiiliksiä

  1. Pingback: Vuosipäivä | Vaihtamalla paranee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s